divendres, 17 de juny del 2011

Girella a l'Alta Ribagorça.

Girella

Embotit tradicional del Pallars i de l'Alta Ribagorça, fet amb carn de xai, la recepta del qual es remunta al segle XV. Tot i que al Pallars Sobirà va estar a punt de desaparèixer, aquest producte s'ha recuperat i revalorat en els darrers anys.

  • Girella
  • Girella
  • Girella

La girella s'elabora amb diverses parts del xai, inclosos els menuts, arròs, ous, all, julivert, safrà, pebre i sal. Primer de tot, es bullen l'estómac i les tripes del xai per tal de netejar-los. Tot seguit, s'afegeixen a l'aigua, la freixura i el cor de l'animal i es bull el conjunt durant vint minuts. A continuació es barreja i s'emboteix l'estómac amb altres parts del xai: cansalada, pernil i la carn del cap i del coll a trossets, juntament amb arròs, pa, ous, all, julivert, safrà, pebre i sal, i es deixa bullir trenta minuts més.

En resulta un embotit de textura greixosa i granelluda, de color blanquinós i de sabor intens. S'acostuma a menjar, per sopar, fregida, tallada a rodanxes o bé amb un suquet de cebes, tomàquets i bolets.

Categoria: Embotits.
Propi de: Alta Ribagorça, Pallars Jussà, Pallars Sobirà
Calendari de temporada
genfebmarabrmaijunjulagosetoctnovdes
genfebmarabrmaijunjulagosetoctnovdes
Informació complementària:

Es comercialitza en peces senceres en xarcuteries i carnisseries dels dos Pallars i de l'Alta Ribagorça.

Atributs i propietats nutricionals:

Elaborat a base de la carn, greix i menuts del xai, és un aliment molt energètic, ric en greix i colesterol, però alhora ric en proteïnes d'alt valor biològic i vitamines del grup B, així com també en ferro. A més, l'arròs que conté fa que sigui una bona font d'hidrats de carboni complexos. Dins sempre d'una alimentació variada i equilibrada el seu consum ocasional és totalment aconsellat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada