dissabte, 18 de juny del 2011

Cal potenciar el consum intern de carn de poltre autòcton a l´Alta Ribagorça.(Cavall Pirinenc Català).


La raça càrnia Cavall Pirinenc Català
El Cavall Pirinenc Català (CPC) prové de l'encreuament continuat durant molts anys de l'euga del país, dedicada a les feines del camp, amb sementals d'origen francès, principalment de les races Bretó, Comptois, Ardenès o Percheró. Així, la població resultant d'aquests encreuaments i que ha conformat els ramats que trobem per tot el Pirineu Català, s'ha conegut tradicionalment com a Hispà-Bretó, nom indicatiu de la seva procedència genètica tot i que Hispà no fa referència al cavall Espanyol sinó a les eugues del país.

Ara, alguns estudis genètics semblen indicar que la població del Pirineu Català difereix substancialment de les poblacions d'Hispà-Bretó de Castella i Lleó i Cantàbria i que, per tant, es tracta d'una raça prou diferenciada com per a considerar-la autòctona de la zona.
Les associacions de criadors van acordar el 2007 anomenar-la Cavall Pirinenc Català.

Tot i que l'aptitud d'aquest bestiar és la producció càrnia, per a la qual gaudeix d'una excel·lent conformació i unes molt bones qualitats reproductives i de cria, no hi ha avui un mercat intern de carn de poltre que pugui donar sortida a la producció pirinenca, per això, de fa molts anys, s'han exportat poltres per al consum de carn a països com França i, sobretot, Itàlia. Així, si ho comparem amb la resta de carns que es produeixen a Catalunya, el consum intern de carn de poltre presenta un interès marginal i, per tant, l'activitat comercialitzadora és mínima.


Això no obstant, cal potenciar el consum intern de carn de poltre autòcton per tal de permetre el manteniment de les explotacions,  ja que el mercat internacional s'ha vist afectat per l'augment de preus per al transport d'animals vius destinats a sacrifici, fet que ha perjudicat, directament, el preu de mercat dels pollins.
A més, és molt important conservar aquest patrimoni genètic perquè es tracta d'una raça rústica perfectament adaptada a les dures condicions del medi i contribueix a mantenir el desenvolupament de les poblacions rurals del Pirineu Català, el sistema de cria dels animals consisteix en unes molt bones pràctiques ramaderes basades en les pastures de muntanya, la transhumància i un sistema de producció extensiva en què els animals només estan estabulats durant l'última fase d'engreix. Per això, es tracta d'una producció natural i molt neta, amb baixa generació de residus i un òptim aprofitament dels recursos naturals.

Una carn més saludable
Pel que fa a les propietats de la carn, amb els poltres joves d'entre 8 i 12 mesos s'obté una carn molt tendra, més que la de vedella. Així mateix, la carn de poltre té les mateixes proteïnes que la vedella, però és menys grassa i conté, aproximadament, 9 vegades més d'àcids grassos Omega 3, que són essencials per a l'organisme humà.
Paral·lelament, presenta millors índexs d'aterogeneïcitad i trombogeneïcitad fet pel qual es tracta d'un tipus de carn molt saludable, ja que ambdós índexs indiquen l'efecte de la composició del greix sobre la salut humana i les malalties cardiovasculars. L'índex d'aterogeneïcitad està relacionat amb l'arteriosclerosis (el consum de greixos saturats i colesterol afavoreix l'arterioesclerosis) i l'índex de trombogeneïcitad s'associa amb la trombosi arterial (el seu origen depèn de les plaquetes sanguínees, activitat regulada pels eicosanoides o prostaglandinas).

A més, la carn de poltre és molt rica en Vitamina B i per la seva tendresa és molt recomanable per a dietes dirigides a nens, esportistes i gent gran; també té un alt contingut en Ferro, fet pel qual és molt adequada per a persones amb anèmia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada