divendres, 17 de juny del 2011

Coquetes de l'Alta Ribagorça

Coquetes

Coquetes, manjongos

Es tracta d'una especialitat típica de la cuina dels Pirineus derivada de la matança del porc i que encara avui en dia perviu a la comarca de l'Alta Ribagorça

Presenten una forma arrodonida i plana, com una mena de galetes de carn. De textura greixosa i color marró fosc, s'elaboren amb els mateixos ingredients que una botifarra negra: sang de porc, greix, pebre, sal, matafaluga, farina, aigua i oli d'oliva. Es fa una mescla amb el pa trossejat, el greix, l'aigua i la sang, que s'amaneix amb sal, pebre i matafaluga, i que s'espesseix amb farina, Se'n fan bunyols, allargats i aplanats, que es fan bullir una estona.
La seva elaboració ha passat de les cases a les carnisseries de la comarca. Se solen menjar a la brasa o fregides i cal consumir-les fresques, ja que poden conservar-se fins a un màxim de 10 dies.
Categoria: Embotits.
Propi de: Alta Ribagorça
Calendari de temporada
genfebmarabrmaijunjulagosetoctnovdes
genfebmarabrmaijunjulagosetoctnovdes
Informació complementària:
Es comercialitza en algunes xarcuteries que n'elaboren de l'Alta Ribagorça.

Atributs i propietats nutricionals:
Elaborades a base de carn, greix i sang del porc, són un aliment molt energètic, ric en greix i colesterol, però, alhora, ric en proteïnes d'alt valor biològic i vitamines del grup B. Pel fet de contenir la sang del porc, es converteixen també en una excel·lent font de ferro. Dins d'una alimentació variada i equilibrada, el seu consum ocasional és totalment aconsellat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada