divendres, 21 de juny de 2013

Falles Vilaller! St. Joan 23 de Juny 2013. La festa del foc! Alta Ribagorça. Pirineus.

Falles St. Joan Vilaller 2013. (Alta Ribagorça)


Festa de les Falles a Vilaller

La Baixada de les Falles és una celebració ancestral que té el foc com a protagonista. L'origen de la festa, molt arrelada a l'Alta Ribagorça, es relaciona amb el culte primitiu als déus per l'èxit de les collites i per l'arribada del bon temps just en el solstici d'estiu. És una celebració que simbolitza la fecunditat i la regeneració de la vida natural en tots els seus aspectes.

Anys rere any, els joves tallen pins alts i frondosos i els planten en un indret elevat i visible de la muntanya i que s'anomena "faro". També es preparen les falles, que són troncs resinosos d'uns dos metres de llargària, de forma tradicional.

La nit de la baixada de les falles es puja fins al "faro", en fer-se fosc. Després s'encén aquest, i es comença a baixar guiats pel fadrí major o cap de colla, caminant el primer tram del pendent i després corrent fins arribar al poble on els fallaires purifiquen cada racó per allunyar els mals esperits i són rebuts amb música i el so de les campanes. Amb les falles mig consumides es fa una gran fogata i comença la festa.

El dia 23, a més, Vilaller celebra la revetlla de Sant Joan


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada