Ovella Xisqueta
Ovella Xisqueta
Aquesta raça és un ecotipus local d'ovella adaptada a les valls i camins de transhumància del Pirineu lleidatà que, tot i que va patir una recessió molt important, s'ha intentat recuperar en els darrers anys.
És de color blanc i pigmentació  centrífuga característica, resistent i activa, amb unes aptituds  maternals molt desenvolupades que li permeten criar de forma òptima un  corder o xai d’excel·lent qualitat. És molt resistent, i el morro petit  li permet aprofitar fins a la base les pastures més dolentes, entre les  pedres. El sistema de criança productiva més utilitzat continua essent  l’extensiu tradicional.
Categoria: Carn.
Propi de: Cerdanya, Ripollès, Alt Urgell, Alta Ribagorça, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Val d'Aran
| gen | feb | mar | abr | mai | jun | jul | ago | set | oct | nov | des | 
|  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  | 
Informació complementària: 
La seva carn es distribueix en algunes carnisseries properes a les zones on es crien aquestes ovelles. ( Carnisseria Porté-Estop, a Vilaller)
La seva carn es distribueix en algunes carnisseries properes a les zones on es crien aquestes ovelles. ( Carnisseria Porté-Estop, a Vilaller)
Atributs i propietats nutricionals: 
La carn ovina es pot considerar vermella o blanca segons l'edat i l'alimentació que ha rebut l'animal. És un dels animals amb major percentatge de greix, concentrada en algunes parts com les costelles, i és principalment saturat. En animals joves es concentra sota la pell i es pot eliminar fàcilment, en canvi, en animals més grans es troba entre el múscul. Com la resta de carns és una bona font de vitamina B12 i B2 i de minerals com ferro, fósfor i zinc.
La carn ovina es pot considerar vermella o blanca segons l'edat i l'alimentació que ha rebut l'animal. És un dels animals amb major percentatge de greix, concentrada en algunes parts com les costelles, i és principalment saturat. En animals joves es concentra sota la pell i es pot eliminar fàcilment, en canvi, en animals més grans es troba entre el múscul. Com la resta de carns és una bona font de vitamina B12 i B2 i de minerals com ferro, fósfor i zinc.
 
 
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada