dimecres, 31 d’octubre de 2012

Fira tots Sants a Vilaller, segons Joan Bellmunt i Figueras:

Per Tots Sants, Fira a Vilaller (Alta Ribagorça)


La fira de Tots Sants de Vilaller és una fira mil·lenària, la més antiga de la comarca, de gran importància a les comarques pirinenques i que ha estat un punt de referència econòmica des d’antic. S’organitza en un període de l’any previ a l’entrada dels mesos més freds i de les nevades que deixaven aïllades a les cases i masos més allunyats de les poblacions. Així els pagesos i ramaders s’abastien de productes necessaris per subsistir en aquests mesos on les condicions de vida eren més extremes.
Segons Joan Bellmunt i Figueras:
"Animals i gent de tot arreu feien cap aquí. Hi acudien els veïns de tots els pobles de la rodalia, de la Val d’Aran, venien compradors i venedors del país Valencià, d’Extremadura i d’Aragó. Durant els dies de la fira el poble estava totalment ocupat pels firaires, tractants i ramblers, entre els quals destacaven els torronaires d’Agramunt, i així els públic s’abastia dels seus productes per Nadal.
S’hi feien els tractes per contractar els mossos. Era una fira en la qual s’efectuava la compravenda d’animals i la continuïtat del lloguer de molta gent de soldada.També es compraven els porcells per engreixar-los i poder-los sacrificar l’hivern següent.
La gran concentració de gent feia que s’hagués d’habilitar llocs de gresca, com per exemple les tres sales de ball. Els saraus de ball i tabola eren la nota dominant. Els mossos havien cobrat la "soldada" i per tant tenien diners per gastar-se i així ho feien.
Els menestrals també cobraven, ja que en vendre a la fira vedells, pollins... feien diners, i així ramaders, pastors, pagesos i altra gent, podien pagar els menestrals".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada